Babettával Európa útjain Farkas Gabival

Babettával Európa útjain Farkas Gabival

Üdvözlünk a blog.hu-n!

2014 es Babetta Balaton Túra -avagy a kezdet .

2018. szeptember 21. - fgabi62

 

Szervusz !

Mostanáig ( 2018 vége ) kis kék fehér Babettámmal  Magyarország 15 Megyéjében voltam ill voltunk  . Valamint eddig Európa 10 Országában tettük próbára a technikát és magunkat .

Ahányan vagyunk annyi félék is ugye ? Te aki olvasol mert érdekelnek a Babettás Túráim  vagy épp csak a Babetta  vagy a a Motor vagy a sztori . Én meg az innenső végén teszem a dolgom azt teszem amit szeretek . És ezt leírom most Neked .És így  Te is valahol ott leszel lélekben mellettem útjaim során , Nem vagyok egy egyszerű koma , ez már régen kiderült a családom és a csinálmányaim terén is . Majd az írások közben említéseket teszek a  fiatalkori előzményekről , ezzel most nem foglalkozok .

A jelen idő szabadidő hobbija a Babetta 207 és 210 típusok . Az ötletadóm , ifjú tanítványom a  sárkány repülni tanuló nebulóm volt Nagy Balázs , Ő egy extrém módon megépített 207 esel ment el a Balatonra üdülni a barátai után .Azt gondoltam egy alkalommal , hogy miért is ne menjek el a Balatonra Én is a Barátaimmal méghozzá mindannyian Babettákkal .És ekkor 2014 et mutatott a kalendár és nekem nem is volt még akkor idehaza  Babettám . Nem kicsit volt futurisztikus érzés egy letűnt korszak egyik ékkövére szemet vetni és hatalmas kihívások elé állítani .

Beszereztem 2 db " fellelt állapotban " lévő 210 est , úgy is meg kell ismernem részletesen a típust . Szerelő lévén ez nem esett nehezemre . A vázig , főtengelyig szétszedés és újra összerakás sokaknak ismerős már ,-  na ez is úgy készült el . Az extrémitást nem csak a kagylóülés , lábtartó , láb-gáz , kürt , csomagtartók hanem egy csuklósan rögzített oldalkocsi jelentette sörös rekesz felépítménnyel .

műhelyben készül

kész kép mosónál

 

 Néhány környékbeli motoros rendezvényre elvittem hogy kitapasztaljam nyűgjeit na meg az oldalkocsi okozta újdonságokat . Rájöttem pl , hogy jobbra dőlve a felépítményem nekifeszül a motor oldalának és nem engedi tovább dőlni . Így jobbra csak ésszel lehetett bedönteni és bár észben tartottam a dolgot azért előfordult , hogy megviccelt néha .A bepakolásra nagyon oda kellett figyelnem mert előfordult , hogy a tartalék üzemanyag kanna elmozdulása miatt nem engedte bedönteni a kanyarban a gépet és nem oda fordultam ahova akartam .

2014 nyarán aztán felkészültünk a nagy Balatoni túrára , úgy , hogy nekivágtunk a már ismert úton megtenni a távot . Még is olyan volt ez a nyomvonal  mintha először jártunk volna arra . Volt egy találkozási pont kb 10 km után ahová már úgy toltam a motort mert a hátsó kerékcsapágy tönkrement . Az igazság az hogy túl agyaltam a hézagoló távtartó csövet a két csapágy között és ezért feszültek a csapágyak . Telefonáltam Páromnak hogy hozzon kereket , Ám az elagyalt távtartókkal nem stimmelt a csere kerék , így újra vissza kellett menni gyári távtartó csövecskéért . Közben eleredt az eső , a várakozás egyre kényelmetlenebb volt .

2Tribetta kerékcsere Bordányban

 Kellemesen áztunk az úton de örültünk mert szépen ment mind a 6 Babetta . Aztán Soltvadkerten venni kellett esőruhát egyikünknek , És egy makrancoskodó karburátort is ki kellett takarítani .Dunaföldváron tankoltunk és ettünk egy kései reggelit . A konzerv melegítés sajnos nem vált be de legalább jól nézett ki .

konzerv a motoron

 Dunaföldvár reggeli

 Tovább motor-áztunk viszont egy idő után be kellett menekülni egy vendéglőbe és bár nem rég ettünk azért az ebédidő az ebédidő . Sokan csodálták a különös csapatunkat és fotóztak és kérdezgettek . Már láttuk bár milyen is - JÓ ÚTON járunk . Ezt a fajta érdeklődő csodálkozást és elismerést mindenki szereti  . Vagy szeretné . Felvillanyozott engem és a többieket is , és büszkén folytattuk akkor már kitisztult időben utunkat .

Vendéglő előtt nézők

9

Méghozzá egyre több integető "lájkoló" találkozással , Még egy márkatárs bácsika is vette a lapot !

Babettás bácsi integet

 Szépen felértünk Siófokra persze egyből a vízhez mentünk . Az ott lévők meg is csodáltak rendesen főleg mikor elmondtuk hogy  Szeged mellől érkeztünk .

leérünk a Balatonra

Megtiszteltük a Balatont ,ezt ne érts félre az első kerekét a Babszinak megmártottuk a vízben !  még ha nem is volt olyan szép mint vártuk. Nekünk hatalmas élmény volt idáig elérni Babettával ! Gratuláltunk , öleltük egymást , vigyorogtunk magunkon őszinte meghittséggel hatalmas örömmel . Nem gondoltam bár sejtettem hogy lesz még ilyen ha nem nagyobb túrám is . Siófokról - Fonyódra mentünk ahol a szállásunk volt , és közben Balatonföldváron a városból kifelé  vezető nagy emelkedőn nem bírt felmenni a gépem , így fel kellett tolnom .Vigyázva adtam neki a gázt , inkább csak szakaszosan mert a röpsúlyos kuplungot le lehet égetni ha folyamatosan erőltetjük . Inkább lassabban gyalogolok és erősebben tolom csak ne legyen baja . Ilyenkor a menetszél sem hűti szegény erőlködő hengerecskét .  Na EZ az emelkedő a többi túránkon is megszívatott ahányszor csak erre jártunk . Fonyódon már sütött a nap , és mi fürödtünk a csodálkozó emberek elismerő szeretetében .

Fonyódon csodálnak

Mólónál szilvi off

 Reggeli tervünk hogy babettázunk a városban egy új kalanddal kezdődött . Nem indult az egyik motor ! Na akkor : .Üzemanyag utántöltés , gyertya ki - benzines .Akkor szikra ? Gyertya csere . semmi újabb gyertya - semmi . Gyujtó tekercs , vezetékek  -  semmi . Trafó csere - továbbra sincs szikra . Elektronika csere , és jó ! Odasüss ! Este betoltuk a vendéglátónk garázsába a mocikat és reggel mikor kivettük az elektronika már nem működött !.Jót  el csodálkoztunk a dolgon de  gyorsan felejtettük is mikor a város utcáin feltűnősködtünk . A föld alatti gyalogos átjárókban dudáltunk kurjongattunk ( húztuk a gázt tiltásig :) ) .Igyekeztünk mindent bejárni még a közeli reptérre is elmentünk. Kilátó , vendéglő , kikötő , strand - tekergés volt egész nap .

főtéren

Persze az esti fürdés is meg volt , vacsora majd beszélgetős komedi central amíg bírtuk . Reggel aztán szedelőzködtünk és megkezdtük az indítási procedúrát . Üzemanyag , lánckenés guminyomás cuccok rögzítése és , hogy vagy indul vagy nem de az biztos ...

reggeli haza indulás

 

 

A kora délelőtti hátszélben el is illantunk , nekivágva  a Balatonföldvári  lejtőnek hihihi . Visszafelé  már nem kellett tolni ! Ez is öröm egy babettásnak . Egész jól haladtunk Dunaföldvárig  a híd után a megyehatárnál ahol az egyik motor lendkerék csavarja lelazult leesett a lendkerékkel együtt . Mivel speciális csavar , ezért volt a tartalék alkatrészek között , a lendkeréknek nem esett baja így könnyen visszatettük és mehettünk tovább .

Duna hídnál

A visszaúton Dunaföldvárnál is ugyanannál a benzinkútnál töltöttük újra  a " kulacsainkat "

Dunaf. Shell kút hazafelé

 

Arra kellett figyelni például az együtt motorozásnál nem szakadhatunk el egymástól mert bármikor leállhat valaki esetleges műszaki hiba miatt , és ha nem vesszük időben észre sokat kell visszamenni érte , A haladási sebesség sem lehet sok , csak annyi hogyha valaki az előtte lévővel szeretne beszélni akkor azzal a 3-4-5 km/órás sebesség külömbséggel utól tudja érni egy két km. alatt .És mire utóléri elfelejti mit akart ...Ha csak nem pisilni kell megállítani a sort .  :)  Soltvadkert közismert fagyizójánál hosszabb pihenőt tartottunk . Aki tehette az  3 gombócosat evett akinek reparálni kellett a gépét az csak egyet .

soltvadkert

 Peti fagyival

 

körülbelül 50 km-t bír egy átlagos emberi hátsó egy ültében a gyári ülésben , aztán újra kell formatálni az ülőgumókat .Ezt Egy szép nagy fa árnyékában tettük meg .

Kiskőrösön

Persze minden megállás azt a veszélyt hordozta magával hogy esetleg valamelyik gép nem indul . Lehet egyszerű "sokat kap " Vagy épp többet kíván vagy a benzincsap nyitva marad vagy épp nem nyitottam ki , vagy az indító pofa nem kap be a helyére mert már túl melegedett és még bármi is lehet . Ez egy olyan jelenség ami később is mindig fenn állt az indulásoknál . Nem degradálni akarom a Babettákat  de elég szeszélyes kislányok .  Volt részünk belőle bőven .Persze EZ teszi a túráinkat igazán naggyá , hogy mégis véghez visszük velük céljainkat . Mára már annyi tapasztalatot szereztünk szerelés és hibamegállapítás terén mint egy motorszerelő egész pályafutása során . Hazudnék ha azt mondanám ez nem jó . - vagy szeretem magam ostorozni ? . De az eredmény amit elérek a kis motorral újra csak sarkal másként látni a problémákat .                                                            

Az egész út élményével volt tele a fejünk a sisakok alatt , alig lehetett elmondani szavakkal mit éreztünk mikor a közös találkozási indulási ponthoz értünk Bordányba . Zsibongott a gondolat és cikázott  ide oda a sok élménytől . Megcsináltuk ! Véghez vittük ! Sikerült ! Egy sziklamászó a hegy csúcsára felérve érzi ezt az érzést , miután minden méterért megküzdött hogy elérje célját  !

 Innen elváltak útjaink .Balról jobbra : Barta Zsolt Hódmezővásárhely , Dobó Szilveszter Domaszék , Gál Péter Szatymaz , Nagy Balázs Domaszék és Farkas Gábor  Szatymaz. A  hazaúton  Domaszék felé Balázs kipróbálta mit szól a gépe , pár km. után megszorult a hengerben a dugattyú .

Bordányba értünk

Én az oldalkocsiban vittem 4 üveg sört ez az egy maradt meg a többi összetört ahogy pattogott a szekér . Jól esően ittam belőle majd felemelve az üveget azt mondtam " lesz ennek még folytatása " !  (2014 Babetta Balaton Túra 3 nap 600 km Teljesítve ! )

sör 2

 

A bejegyzés trackback címe:

https://babettatura.blog.hu/api/trackback/id/tr9514254327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ilaris 2018.11.29. 07:21:01

köszönöm Gábor.
Biztos voltam benne ,hogy egyszer... valamikor össze fogod szedni magadat és nagyszerű beszámolókat írsz minden egyes kilométeredről amelyet Babettával tettél/teszel meg..
Árpád
süti beállítások módosítása